Hvorfor er det så mange voksne som lever med ADHD, uten å få en diagnose?
En av grunnene er at det offentlige helsevesenet stiller krav til funksjonstap. Det vil si at symptomer på ADHD ikke er nok for å komme til utredning. Særlig hos personer med høy IQ, kan det ta lang tid før man opplever nedsatt funksjon. Denne gruppen klarer å fullføre skolegangen med relativt gode resultater, og først når man møter en mer krevende hverdag er funksjonstapet et faktum. For mange betyr det at man er voksen før det er aktuelt å komme til utredning i det offentlige helsesystemet.
Opplever utbrenthet
Mange av dem som lever med udiagnostisert ADHD har utviklet strategier for å håndtere hverdagen. Slik blir symptomene mindre synlige. Når man til slutt søker hjelp, er det ofte fordi strategiene ikke lenger fungerer. Når man ikke lenger klarer å kompensere, møter man veggen. Det er ikke uvanlig at de som søker hjelp i voksen alder allerede er sykemeldte på grunn av utbrenthet.
Endringer i livssituasjonen kan by på ekstra store utfordringer for mennesker med ADHD. Mange av dem som lever med udiagnostisert ADHD opplever at strategiene som tidligere har virket, ikke lenger er tilstrekkelige. Det kan føre til at man gjør flere feil eller lettere glemmer ting. Etter hvert som hverdagen blir vanskeligere å håndtere, oppleve mange å bli møtt med irritasjon og sinne fordi folk rundt tror at man rett og slett ikke bryr seg.
En diagnose kan være til hjelp fordi man blir oppmerksom på årsaken og kan få hjelp til å ta tak i problemene.
Mistenker du ADHD?
Mange med ADHD kjenner seg igjen i flere av disse beskrivelsene:
- Man føler at hodet alltid står på. Tankene spinner og man får aldri en pause.
Hvis man prøver å slappe av med en film eller serie, blir man lett distrahert og ender opp med å se på telefonen samtidig. Samtidig kverner tanker om jobb eller studier kverner i bakgrunnen.
- Det er vanskelig å konsentrere seg når andre snakker.
Man blir lett utålmodig og rastløs. Hodet hopper fort over på et annet tema, eller det bruker energi på å forberede et innspill til det som blir sagt. Det blir utfordrende å få med seg resonnementet til den som snakker. Man kan oppleve å bli utålmodig når man vet hva den andre skal si, og prøver derfor å fullføre setningene til samtalepartneren.
- Når man blir engasjert i en samtale, er det svært krevende å la være å avbryte. Man må jobbe så hardt med å la være å avbryte at det blir vanskelig å få med seg det som blir sagt.
- Når det er noe som ikke engasjerer, soner man ut og tankene løper videre til andre tema.
- Det tar lang tid å komme i gang med en oppgave.
Man utsetter ofte å begynne på oppgaven til siste sekund.
- Man sliter med å holde fokus på en oppgave og klarer ikke å avslutte.
Man mister oversikten over de påbegynte prosjektene og opplever situasjonen som uoversiktlig.
Mistenker du at du har ADHD og ønsker en utredning?
Fokusert Helse tilbyr privat ADHD-utredning med korte ventetider og raskt svar. Vi tilbyr også god oppfølging gjennom kurs med fokus på å mestre livet med ADHD.